Du är här: Hem / Om Oss

Om Oss

Vi tränar stilen Wadoryu som är en av de ledande stilarna som tränas världen över. Wado är japanska och betyder ”Freden och harmonins väg” vilket speglar hela vårat sätt att utöva karate på. 

Karate är en sport för alla oavsett ålder eller träningsbakgrund. En del av oss lockas av att träna karate som en självförsvarsmetod, andra av att det är ett rikligt sätt att motionera på. 

Man tränar efter sin egen förmåga och förutsättningar för att utveckla sig själv. Här ges utrymme från motion till elit.

Hela familjen – tjejer och killar, barn och vuxna, ja alla är välkomna att träna karate med oss!

Karateträning innebär att man lär sig självförsvar och utvecklar motorik, balans och rörlighet,
samtidigt med naturligt ökad koncentrationsförmåga och självkänsla. Det finns ingen övre åldersgräns för när man kan börja träna karate och självförsvarstekniker.

Om Wadoryu Karatedo

Låt oss ta en titt på historien av Wadoryu Karate som vi tränar idag i något mer detalje. Wadoryu Karate grundades av Ohtsuka Hironori (1892-1982). Ohtsuka tränade Shindo Yoshinryu Jujutsu under Nakayama Tatsusaburo ( en Kendo instruktör, 1870-1945) under sin skoltid (1907-1910) och andra Jujutsu skolor när han var studerande vid Waseda Universitet i Tokyo. Bl.a. studerade han Yoshin Koryu Jujutsu under Kanaya Motoo (ca.1919-1921) enligt Dr. Fujiwara.

Han började träna Karate under Funakoshi Gichin ( grundaren av Shotokanryu, 1868-1959) som anlände i Tokyo från Okinawa 1922. Han studerade Karate även från Mabuni Kenwa ( grundaren av Shitoryu Karate, 1889-1952) som kom från Okinawa och stannade i Tokyo 1928-1929. Ohtuska studerade även från Motobu Choki (1870-1944) som kom från Okinawa (speciellt Naifanchi Kata av Wadoryu). Enligt min forskning var Ohtsuka med Funakoshi tom. 1935.

Vi kan nog sammanfatta att Waoryu Karate är baserad på den från Okinawa , men influerats av tankesättet i Jujutsu och Kendo.
1934 Ohtsuka startade sin egen skola under namnet Dai Nippon Karate Shinko Club (Dai=stor, Nippon=Japan, Shinko=att främja9. Allmänt betraktas detta som ursprunget av Wadokai. Wado World Cup i Tokyo 1999 skulle vara den 65 års jubileum av Wadokai, 2005 var det ett år försenad 70 års jubileum av Wadokai.

 

Om Kampsport

I en kultur som verkar glorifiera våld i allt från musik till tv-spel, tv-program och på idrottsarenor, så kan det ibland verka skrämmande att skicka sina barn till en kampsportsträning. Medan actionfilmer verkar vara fylld till bredden med våldsamma scener och blodiga skador så kan det verka märkligt att just denna typ av träning är ett sätt att motverka och förebygga våldsamt beteende.. Vi ger dig 10 anledningar till varför du borde låta dina barn träna kampsport! 

1. Främja självdisciplin - En av de centrala principerna i alla former av kampsport är ett absolut fokus på självdisciplin . Barn är så vana vid att få omedelbar bekräftelse, så lektioner som innehåller självbehärskning och disciplin är inte alltid lätt att lyckas med . Inom kampsporten påminner vi ständigt våra elever om hur viktigt självbehärskning och disciplin är, och det blir en naturlig del av vår miljö.

2. Främja sociala förmågor - Barn som inte känner sig bekväma i sociala situationer får det lättare att lära känna nya människor, och skapa nya vänner, när de är i ett rum fyllt med jämnåriga som delar samma intresse, och där ALLA är lika mycket värda. Träningsformen och kraven på samarbete, respekt och tålamod bygger också starkare relationer mellan eleverna och skapar en trevlig sammanhållning.

3. Främja fysisk aktivitet – Att t.ex. begränsa TV- tid är en bra idé när det gäller att få barnen ur soffan och uppmuntra dem att vara mer aktiva , till en viss gräns. Fysisk aktivitet är inte bara stimulerande under tiden man utför den, utan tillgodoser även vissa andra sinnen som gör att vila och lugn uppskattas mera. Att träna skapar ett tryggt lugn och gör att barnen lär sig koppla av på ett sunt och hälsosamt sätt.
 
4. Att lära sig att sätta upp egna mål, och uppnå dem - De flesta former av kampsporter har ett belöningssystem med färgade bälten som symboliserar hur långt eleven nått på sin resa genom kampsporten. När barnen strävar emot varje nytt bälte lär de sig värdet av att sätta och nå sina mål genom målmedveten planering och hängivenhet.

5. Ökad självkänsla och stärkt självförtroende kommer i takt med att barnen inser sin egen förmåga och ser sin egen utveckling, så era barns självkänsla kommer att få ett uppsving med varje nytt steg de tar. För varje bälte höjer man själv kraven i takt med att man utvecklas. Barn som kämpar med sitt dåliga självförtroende brukar bli mer självsäkra allt eftersom tiden går och de vågar tro på sin egen förmåga.

6. Respekt – Alla typer av kampsport kräver att ditt barn visar sina instruktörer, sina kamrater och stilen de tränar respekt. Ett av problemen bland barn i skolan är att det ofta saknas respekt för auktoriteter, vuxna eller andra betydande figurer . När de kommer till sin kampsportsträning kommer ditt barn snart lära sig att det lönar sig att respektera sin omgivning, och det skapar en trivsam miljö där alla behandlas väl.

7. Icke våldsam ideologi - Bilden av att kampsport främjar våldsamt beteende kommer från tv och filmer och djupt rotade fördomar . I själva verket är i princip all typ av kampsport defensiva stilar som alltid har som utgångspunkt att förebygga och undvika våld. Tryggheten i att träna försvar och tekniker som skyddar sitt eget liv skapar färdigheter som gör att de flesta lyckas undvika våldsamma konflikter genom sitt lugn och sitt självförtroende.

8. Bättre förmåga att lyssna - För att bemästra de färdigheter som lärs ut och för att avancera framåt emot nya färger på sitt bälte så kommer barnen snart lära sig att lyssna. Att lyssna noga på varje instruktion är en av de viktigaste delarna på träningen, och man upptäcker snart de positiva effekterna av att ”hänga med”. 

9. Utvecklad samarbetsförmåga
 - Oavsett om man skall krossa brädor för att få ett nytt bälte eller om man tränar sparring emot en träningskamrat så bygger träningen på att samarbeta med sina kamrater och sin instruktör. Det finns ytterst få saker som barnen gör i sin kampsportsträning som de kan göra på egen hand . Att arbeta tillsammans för att lära sig nya saker och uppnå mål är en viktig del av den personliga utvecklingen.

10. Ett enklare liv - Fördelarna med kampsportsträning slutar inte i dojon . Det uppsving i självförtroende, ökad kondition och samarbetsförmåga kommer också att hjälpa barnen att navigera bland de akademiska och sociala aspekterna av skolan. Den kommer att påverka deras beteende hemma och ha ett övervägande gott inflytande på dem under sin personliga utveckling.

Wadoryu Karate Sweden